Ladda ner

Garderobspengar

Nyhet! Vill du lyssna på månadsbrevet som podd istället? Klicka här för lugnt prat om månadens (tidlösa) insikter, med så väl bonuskommentarer som onödiga tillägg.

Tid är en av de fyra kritiska ingredienserna för att bygga sig den ekonomi man drömmer om.

Det härliga med det är att det är så tydligt! Mer tid – parat med de andra ingredienserna i form av en god förväntad avkastning, ett belopp i kronor och ören som kan få växa, och disciplin att låta det göra det – kommer att ge en för de flesta oväntat stor summa på kontot, i framtiden.

Nackdelen är … att det är så förbaskat tråkigt att vänta. Man vill ju ha resultat nu! 🙈

Det vanligaste för att försöka snabba på processen, speciellt bland yngre och mer oerfarna sparare, är att försöka öka avkastningen. ”Om jag bara kan få 30 procent per år i stället för tröga sju, då går det ju på ett kick! Det måste väl gå, titta bara på Kalle, med sina bitcoins / nischfonder / techaktier”.

Och vips så har man gått emot allt forskningen bevisat, och dessutom tagit för hög risk. Kanske går det bra ett tag. Tills det oundvikligen inte gör det, och större delen av beloppet istället är borta. Poff. För det går inte att skynda på tiden, precis som Einstein nyligen visade oss.

Men – det går faktiskt att ta något som kan liknas vid en genväg. Att korta det där maratonet till drömekonomin med ganska många kilometer. Och, precis som i böckerna om Narnia, så går vägen till det magiska landet genom din garderob. Eller garage.

Felicia ska få förklara.

Tack till Felicia

Felicia skrev in till vår support nyligen. Hon ville berätta hur smidigt hon tyckte det var att kunna swisha in pengarna hon tjänade på att sälja av lite gamla grejer hon hade men inte använde längre. I just hennes fall kläder.

Det kan låta simpelt. Men det satte fingret på något viktigt som vi på hög nivå sett i datan på hur folk använder Opti: En av två saker ni som snabbast lyckas bygga er ekonomi gör (utöver att månadsspara), är att till och från sätta in lite småbelopp man kommer över eller kan undvara. I snitt 700 kr per månad för att vara exakt, med ganska stor variation från månad till månad.

(Sidonot: Det andra vanliga knepet är att flytta in pengar från fonder man har, ofta sådana som är onödigt dyra eller dåliga.)

Poängen Felicia insett, i kontrast till sina mer oerfarna (men alltid klart kaxigare) medinvesterare, är att tiden inte kan hackas. Men beloppet som växer kan hackas – och på ett sätt som inte kräver mer i lön.

Lösningen finns i de ”garderobspengar” vi redan äger. Det går för det första att omvandla dessa åter till riktiga pengar, se det som återvinning.

Men det är först när vi sedan även investerar dessa pengar som alkemin kickar in och låter oss ta ett stort kliv, ett eller två trappsteg upp, i vårt sparande. Hela tiden utan att vi faktiskt behövt ge upp något – pengarna hängde eller stod ju bara där och ”skräpade”.

Deposit-Graph.png

Glasögon för framtiden

För att kunna göra något med våra garderobspengar behöver vi först hitta dem.

De gillar att gömma sig på de konstigaste ställen och man behöver titta på sitt hem med nya fräscha ögon. Då kan man börja skilja på vad som behövs, vad man uppskattar – och vad man kanske har uppskattat, men som inte riktigt finner sin plats i våra liv längre.

När man väl fått på sig rätt ”glasögon” kan det gå fort. Jag läste nyligen att snittsvensken har 33 000 kronor som ligger och skräpar där hemma, helt i onödan[1].

För att kontrollera summan frågade jag här på kontoret om någon mer kände igen sig. Javisst, visade det sig. Opti-teamet hade bara på sistone sålt allt från spelkonsoler och högtalare till fåtöljer och kläder. Ibland var det felköp från början, men oftare saker som helt enkelt inte längre fick den plats i vardagen som de en gång haft – de användes inte längre.

Mest kände jag igen mig i Hannes. För två barn och några år sedan införskaffade han en kitesurfing-utrustning, som han tänkt sälja i flera år. Tyvärr tog han inte tag i det. Utrustningen blev liggande och det som hade gått att sälja för flera tusen då är nu för gammalt för att få ut mer än några hundra för på sin höjd.

Frågan vi måste ställa oss är hur mycket pengar vi faktiskt har liggande hemma. Kommer vi verkligen att använda (...), (...), eller (...) igen? Eller, helt ärligt nu, hör de där sakerna snarare till vårt förflutna?

Om du känner att ett dåligt samvete kryper sig på så släpp det! Det är möjligheten vi ska fokusera på. Pumba sa det bäst: ”Lämna det bakomflutna framför dig” – låt prylarna of the past jobba för din framtid istället! 🐗

Nyckelorden här är ”jobba för dig”. 33 000 kronor, eller vilken summa du själv nu har liggande hemma, är nämligen mycket pengar. För det är faktiskt mer än 33 000 kronor, om du adderar ”alkemin” och dessutom investerar dem.

Genom att låta tiden göra sitt jobb än en gång (parat med en bra fondportfölj och lite disciplin) kan dessa 33 000 kronor bli …278 000 kronor.

Det sanna värdet på den ersatta vinterjackan, hifi-systemet från förra lägenheten och förra årets plagg kan alltså vara över en kvarts miljon i framtiden.

Förvandlingen

Nu ska vi titta på hur de där 33 000 kronorna som gömmer sig i garderoben kan bli 278 000 kronor. Det tar tid. Men det är också ”gratispengar”, som tjänar våra framtida jag bättre än att prylen i fråga ska stå i garaget tre år till och förlora värde.

Låt oss titta på två exempel.

Först ut har vi Frida, som har rensat och sålt prylar till ett värde av 33 000 kronor. Hon investerar pengarna i portföljen Opti 9. Efter 10 år förväntas pengarna ha växt till 67 000 kronor, efter 20 år 137 000 kronor och efter 30 år har hon hela 278 000 kronor[2]. Inte illa för en garderobsrensning!

Näst ut är Nelson. Han hittade ”bara” saker för 16 500 kronor, hälften av Fridas summa, men han gör istället om övningen vart femte år. Nelson investerar också sina pengar i Opti 9. Efter 10 år har pengarna växt till ungefär 73 000 kronor, efter 20 år 189 000 kronor och efter 30 år har han hela 425 000 kronor.

Trevliga belopp, visst. Men också lång tid. Vilket är rätt tillfälle att påminna oss om en viktig poäng.

Tanken är inte att garderobsrensningen är hela Fridas eller Nelsons sparande. Det är extra pengar. Pengar utöver deras regelbundna sparande. Och det är dessa extra 278 000 – 425 000 kronor som skapar ”genvägen” och förkortar tiden det tar för Frida och Nelson att nå sina sparmål.

Om man saknar mål kan pengarna istället ses som en trevlig bonus i framtiden. Låt oss säga att Frida och Nelson kanske började när de var 30.

🛳 Frida, nu 60, kan tack vare sin sedan länge glömda garderobsrensning unna sig en jorden runt-kryssning som annars inte hade varit möjlig.

👨 Nelson tog istället möjligheten att gå ner till 50 % arbetstid några år innan pensionen, för att tillbringa mer tid med barnbarnen.

Och desto snabbare vi förvandlar garderobspengarna till investerade pengar, desto mer värdefulla är de. Vi får både tillbaka mer av deras ursprungsvärde, och de får längre tid på sig att växa till Frihet™️ i framtiden.

Finansalkemin i april

Garderobspengarnas arbetsplats – marknaderna – har präglats av att den långa räntan i USA steg, och därmed drog ner värdet på de flesta finansiella tillgångar som aktier och räntor. Vi väntar fortfarande på att centralbankerna ska sänka räntorna, men när den amerikanska ekonomin går ”för bra” och inflationen hålls uppe, dröjer det.

Monthly return APR24@1400.png

Att råvarumarknaden gick så bra i april balanserade utvecklingen i portföljerna, som annars tyngdes ner av aktie- och räntemarknaderna. Räntemarknaden backade mest och lågriskportföljerna som innehåller en högre andel räntor backade därför mer.

Opti 3 (låg risk): −0,8 % (+3,0 % i år)
Opti 9 (hög risk): +0,3 % (+11,6 % i år)

Vi tackar april för den här gången och vänder blickarna mot garderoben och garaget igen.

Andra sidan av myntet

Poängen är inte att vi likt buddhistiska munkar ska börja äga 12 objekt, sälja allt överflöd och ifrågasätta varje köp. Snarare tvärtom, låt mig förklara.

Enkelhet i vardagen skapar mer utrymme för att känna sig glad. En god ekonomi ger en enklare vardag genom att frigöra tanke, tid (och kanske oro) till annat. Till livet.

För att uppnå en god ekonomi, och lugnet som kommer med den, behöver det vara enkelt att investera rätt och billigt (vilket är den ena anledningen till att vi byggt Opti). Det måste också vara enkelt att spara, och göra rätt (andra anledningen). Månadssparande är en absolut hörnsten här.

Men likt Felicia kan det också vara skönt att ta något extra steg uppåt i pengatrappan ibland. Att ta en genväg till sin framtida ekonomi. Och vad är då enklare än att öka på sitt sparande med pengar i form av prylar som man ändå inte uppskattar längre?

Så gör ett besök i helgen till din garderob, vind eller garage. Vad har du för framtida jorden runt-kryssning som ligger och stökar? Och vem vet, det kanske rentav känns skönt att rensa upp lite.

Mvh,
Jonas, Ann & hela Opti-teamet


Som vanligt ska vi komma ihåg att historisk värdeökning inte är en garanti för framtida värdeökning. Fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka samma belopp som du satte in.


  1. Blocket har undersökt hur mycket pengar vi svenskar i genomsnitt har liggande i prylar hemma: ​​https://www.mynewsdesk.com/se/blocket/pressreleases/33-000-kronor-saa-mycket-kan-genomsnittssvensken-tjaena-paa-att-rensa-hemma-3244891 ↩︎

  2. 33 000 kronor investerat i Opti 9 har en förväntad avkastning efter avgift om 7,36 procent per år. Här kan du läsa mer om beräkningar av förväntad avkastning för Opti-portföljerna: https://www.opti.se/policy-for-portfoljforvaltning#forvantad_avkastning ↩︎